Ostatnie artykuły
  kaczka faszerowana
Pierogi z projektu ;...
"Polsko poniesiemy C...
"Szlachecka dusza"
Ryba w sosie greckim.
 
     
 
 
     
  Nawigacja  
  Artykuły   Przepisy kulinarne   kaczka faszerowana  
     
 
     
  kaczka faszerowana  
  SKŁADNIKI NA FARSZ DO 1 SZT. KACZKI:
- 1 ½ kg łopatki (zmielić przez maszynkę do mięsa 2x)
- 3 szt. wątroby drobiowej (usmażyć w mące na oleju i pokroić na większe kawałki)
- 2 jaja
- przyprawa delikat KNOR
- pieprz
- orzechy laskowe (obrane ze skóry)
- gałka muszkatołowa
- suszone morele, śliwki
- namoczona bułka
- 1 szklanka wody

Wymieszać wszystkie składniki, dobrze „wyrobić” ręką. Jeżeli będzie za suchy – dolać wody (farsz musi „odchodzić” od ręki).

WYKONANIE KACZKI FASZEROWANEJ:
Kaczkę dobrze oczyścić z pypci, nożem oddzielić mięso od skóry (uważnie, aby nie poprzecinać). Wykroić kości udowe. Następnie rozłożoną skórę od środka posypać majerankiem, na to rozłożyć równomiernie przygotowany farsz. Kaczkę zwinąć, uformować i zszyć nitką. Związać sznurkiem. Piec w piekarniku - najlepiej w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce ok. 2,5 godz. (najpierw 0,5 godz.
w temperaturze 250 ̊C, a następnie przez 2 godz. w temperaturze180 ̊C. Przykryć folią aluminiową lub rozciętym rękawem do pieczenia aby nie wysychała.
Uwaga – wytopi się smalec, który można użyć za „polewkę” na ziemniaki, przygotować sos itd.

Po wystudzeniu pokroić na plastry. Można podać na ciepło z żurawiną jako danie obiadowe
z ziemniakami i surówką lub zalać żelatyną przygotowaną z sokiem z brzoskwiń z dodatkiem soli.
Po stężeniu żelatyny na przygotowanych półmiskach wykonać dowolna dekorację.
Zalecane brzoskwinie pokrojone w księżyce oraz majonez.

SMACZNEGO!!!
 
   
     
 
     
  Komentarze  
  Brak komentarzy. Może czas dodać swój?  
     
 
     
  Dodaj komentarz  
  Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.  
     
 
     
  Oceny  
 
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą oceniać zawartość strony
Zaloguj się lub zarejestruj, żeby móc zagłosować.

Brak ocen. Może czas dodać swoją?